11 Kasım 2012 Pazar

Okullarda Spor Parası Toplamak Yasal mı ?

Birçok veli , öğrencilerinden zaman istenen spor parası, temizlik parası vb. paralardan şikayet etmektedir. Haliyle veliler, okul bu paraları ne yapıyor diye sorar kendi kendine.
Milli Eğitim Bakanlığının İlkokul Ortaokul (ilköğretim) ve Ortaöğretim (Lise) kurumlarına ayırdığı ödenek miktarı ve bu ödeneklerin mevzuatı birbirinden farklıdır. Ortaöğretim kurumlarına ayrılan ödenek miktarı çoğu zaman yeterli olurken ; ilköğretim kurumlarına ayrılan ödenek miktarları yetersiz kalabilmektedir. Burada, çoğunluğu ilgilendiren ilkokul ve ortaokul kurumlarına değineceğiz.
İlkokul ve Ortaokul kurumları için MEB’in ayırdığı ödenek bellidir. Birçok okul bu bütçeyi en uygun şekilde kullanmak için çaba gösterir.  Ancak, ortaya çıkan sürpriz ihtiyaçlar karşısında okulu bütçesi bu durumu karşılayamaz hale gelebiliyor.  Okul idarecileri her ne kadar bu bütçeyi sadece öncelikli ihtiyaçlar için kullansa da sıkıntı oluşabiliyor.
Hiçbir okul lavabolarında sabun olmamasını; sınıflarının ve koridorlarının pislik içinde kalmasını ya da öğrencilerinin derslerde araç-gereç sıkıntısı çekmesini istemez. İşte bu ihtiyaçlar için ilk başvurulan kaynak okula devlet tarafından ayrılan ödenek oluyor. Ancak ödenek yetersiz kalınca sonraki başvurulan kaynaklar okul-aile birliği ve öğrenciler(veliler) oluyor.

Spor parası da çoğu zaman gündeme gelir. Beden eğitimi öğretmeni eğer dersini işlemek için gerekli spor malzemelerini okulun öz kaynaklarından temin edemiyorsa, haliyle başvuracağı kaynaklar okul aile birliği ve öğrenciler olacaktır. Eğer ki spor malzemesi olursa, öğrenciler de öğretmen de dersi amacına uygun işleyebilecektir. Bu durum da öğrencilerin menfaatine bir durumdur.
Devlet tarafından ayrılan ödenekler okullara da maalesef adaletli bir şekilde dağıtılmamaktadır. Merkezi konumda, göz önünde olan bir okul ödeneklerden aslan payını alıp birçok ihtiyacını kolayca karşılayabiliyorken; bir köy okulu gözlerden uzakta olduğu için aynı şekilde yeterli ödenek alamayabilmektedir.
Sonuç olarak bu noktada sorulması gereken “Okula ne kadar ödenek ayrılıyor , bu ödenek ne şekilde değerlendiriliyor , okul-aile birliği gelir giderleri denetliyor mu , okulun ihtiyaçları neler vb. ” olmalıdır.
Çocuklardan toplanan spor parası, temizlik parası vb. paraları amacına uygun kullanmayan okul yok mu ? Elbette ki var.  Bir kasa elmada bir tane çürük elma olması demek, bütün elmaların çürük olduğu anlamına gelmez. Siz veliler, okula-öğretmenlere tepki göstermek yerine para neden toplanıyor, ne yapılıyor diye sorgulamanız gerekir. Unutulmamalıdır ki birçok okul , sizin çocuklarınıza sadece daha kaliteli şartlarda ve daha iyi bir eğitim vermek için çaba gösterir.
Okullardan temizlik parası spor parası toplamak yasal mı , Devlet okulların ihtiyaçlarını karşılıyor mu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder